Havajský diamant - Taimane

04.05.2015 15:49
Havajská ukulelistka Taimane Gardner (nar. 13. února 1989 v Honolulu) získala své křestní jméno po matce, která pochází ze západní části ostrova Samoa v Polynésii. V jazyce Samoa znamená taimane diamant. První ukulele dostala Taimane v pěti letech. Od malička hrála v ulicích nebo na plážích Waikiki, aby ji objevil legendární jazzový zpěvák Don Ho, v jehož show byla stálým členem. Díky této show odstartovala její popularita závratnou rychlostí. Privátně vystupovala (jako ukulelistka!) pro Johna Travoltu, Stevena Segala, či George Clooneyho. Dále pak spolupracovala s hudebníky z Earth Wind and Fire, Jimmy Buffettem, Chrisem Isaakem a mnoho dalšími.
 
Spojením velice jemného stylu vybrnkávání na ukulele skrze skladby J. S. Bacha či radikálního "drásání" nástroje písní např. od Led Zeppelin, Taimane spojila  klasickou hudbu s rockovou a flamencem, daleko za familiárními havajskými melodiemi, na kterých vyrostla. Při hraní na ukulele tančí jako vychřice, čímž očarovává zejména mužské posluchače :-)
 
Vynikajícím počinem byl projekt HI*Sessions, jehož tvůrci si pozvali Taimane do studia a nechali ji zahrát svých skladeb. Těchto několik videí je důkazem, že Taimane patří mezi světové ukulelové špičky.
 
 
Website: www.taimane.com
Ukázka: Neptune Storm