Man with the hat. Aldrine Guerrero

06.01.2016 13:32

Aldrine GuerreroHavajský ukulelista Aldrine Guerrero se narodil v hlavním městě Filipín Manila, působí převážně na ostrově Kaua'i, což je čtvrtý největší z osmi hlavních Havajských ostrovů, kam se v roce 1992 přestěhoval. Na Kaua’i začal vystupovat v místních kavárnách a kostelích. Dnes jej můžeme spatřit na koncertních pódiích po celých Spojených státech, ale i v zahraničí, včetně České republiky. Vystoupil 26. července 2015 na 3. Ukulelovém festivalu v Úněticích u Prahy, kde měl  pro fanoušky také svůj workshop. Fotoreport časopisu Respekt z festivalu najdete ZDE.

Na první zkušenosti s ukulele vzpomíná Aldrine: „Poprvé jsem ho viděl ve čtvrté třídě během katolického shromáždění, kde si jedna dáma přinesla sebou ukulele. Byl jsem natolik zvědavý, že mi nakonec ukázala a naučila jednoduchou píseň. Ale pořádně jsem na ukulele začal hrát až v deváté třídě. Všichni okolo mě už hráli, tak jsem jen naskočil k nim na vlak.“

Aldrinův otec a strýcové jsou všichni muzikanti hrající na kytary a jejich hudbou byl zcela určitě ovlivněn, včetně nepochybně dědičného talentu. Pod vedením učitelů Larryho McIntoshe, Davida Yukimura a Nina Saraose získal spoustu hudebních znalostí, včetně hry na saxofon a klarinet v různých jazzových seskupeních, které jeho hru na ukulele určitě ovlivnily.

Mezi jeho hudební hrdiny patří Steve Vai, Paco De Lucia, Carlos Santana, George Benson, Jimi Hendrix, Troy Fernandez, Herb Ohta, Chito Miranda, Paolo Santos, Jason Mraz a samozřejmě Jake Shimabukuro, který je dodnes jeho mentorem.

 

Aldrine GuerreroAldrinův originální styl hraní na ukulele obletěl celý svět díky živým vystoupením a videím na Youtube, jehož kanál má v době psaní tohoto článku přes 40 tisíc odběratelů a přes 10 milionů zhlédnutí.

Super Guerrero Bros

Mezi jeho vtipná videa rozhodně patří cover známé počítačové hry Super Mario Bros. Z klasických kusů pak jmenujme známý Canon in D německého barokního skladatele Johanna Pachelbela, který natočil na kytarové ukulele v C dur. 

Za poslech taktéž stojí Guerrerovo autorské album Suite 409 plném jak instrumentálních tak i vokálních písní.

Guerrero je také jedním ze zakladatelů internetové stránky Ukulele Underground (spolu s Aaronem Nakamurou and Ryanem Esakim). Projekt Ukulele Underground byl založen roku 2007 s cílem vychovat příští generaci hráčů na ukulele na celém světě. Nabízí zde kvalitní videa pro výuku písniček a technik hry na ukulele a dává tak základ jednomu z nejhodnotnějších zdrojů znalostí a dovedností nejširší komunity hráčů na ukulele. Ukulele Underground každý měsíc zhlédne asi milión náštěvníků, fórum má téměř 70000 členů, z toho 5000 aktivních.

Svou lásku k ukulele předává Aldrine Guerrero druhým ve svých písních, při výuce, ale i svým přátelským vystupováním a schopností propojovat lidi prostřednictvím hudby.

 

Zdroj:

www.kanileaukulele.com

- www.liveukulele.com

- Twitter

- Facebook