Bojovník - Israel Kamakawiwo'ole

24.05.2015 13:03
Havajský hudebník Israel "Iz" Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole, jehož příjmení v překladu znamená "The fearless Eyed" česky "Nebojsa" (20. května 1959 – 26. června 1997) se narodil v privátní nemocnici Kuakini medical centre v Honolulu manželům Henry Kaleialoha Naniwa Kamakawiwoʻole, Jr., a Evangeline Leinani Kamakawiwoʻole.
 
Hudbě se spolu se svým bratrem Skippym a bratrancem Allenem Thorntonem věnoval už od věku 11 let. Jeho velkými vzory byli havajští hudebníci jako Peter Moon, Palani Vaughn, či Don Ho, ale hlavně jeho strýc, vynikající ukulelista Moe Keale.
 
V 15ti letech se s rodiči přestěhoval do Mākaha, kde v roce 1976 spolu s bratrem založil kapelu Mākaha Sons of Ni‘ihau, aby pak koncertovali po havajských ostrovech. Za tu dobu vydali celkem 10 úspěšných alb.
 
V roce 1982 přišla nečekaná rána, kdy ve věku 28 let zemřel Izův bratr Skippy na infarkt. V témže roce se Iz oženil se svou dětskou láskou Marlene, se kterou měl dceru, které dali jméno Ceslie-Ann "Wehi".
 
V roce 1990 IZ vydává své první sólové album Ka’ano’i, oceněné havajskou akademií - Hawai'i Academy of Recording Arts (HARA) jako nejlepší album roku a také získal cenu Nejlepší zpěvák roku. Album Facing Future, vydané v roce 1993, bylo považováno za nejlepší ze všech a to hlavně díky písním - What a Wonderful World a Somewhere over the rainbow. V roce 1994 mu byl udělen tou samou akademí (HARA) titul nejlepšího baviče na Havaji. Poté v roce 1995 vydal album E’ Ala‘ E a v roce 1996 album In dis Life.
 
Kamakawiwoʻole vystupoval aktivně za práva původních obyvatel Havaje a také za nezávislost Havaje na USA. To vše skrz své texty. Státním mottem Havaje je výrok krále Kamehameha III. z roku 1843, kdy byla Havaji uznána suverenita "Ua Mau ke Ea o ka ʻĀina i ka Pono", což v hrubém překladu znamená anglicky "The life of the land is perpetuated in righteousness" a česky "Život země je zvěčněn ve spravedlnosti". Kamakawiwo'ole "bojoval" pomocí svého tenorového ukulele proti turistickému průmyslu, který tlačil domorodé havajčany do druhořadých rolí.

V roce 1997 získal znovu několik cen od akademie HARA: Mužský hlas roku, Oblíbený bavič roku, Album roku a Moderní album roku na ostrově. To vše však už sledoval pouze ze své nemocniční postele. Iz trpěl morbidní obezitou, při výšce 188 cm vážil 340 kg (BMI 96,2). V roce 1997, 26. června ve 12:18 zemřel na dýchací problémy. Bylo mu pouhých 38 let. Ten den byla na jeho počest zdvižena havajská vlajka. IZovo tělo bylo vystaveno v budově Kapitolu v Honolulu, a byl teprve třetí, kdo měl tu čest - před ním to byli pouze Guvernér John A. Burns a americký senátor Spark Matsunaga.
 
Jeho pohřbu se zúčastnilo 10 tisíc lidí. Později byl jeho popel vysypán do oceánu na pláži Mākua Beach, jak lze vidět v klipu Somewhere Over The Rainbow.
 
Albem Facing Future, které bylo vydáno v roce 1993, se proslavil i mimo Havaj. Jeho směs písní z alb Somewhere over the rainbow a What a Wonderful World, byla následně hrána v několika filmech (např: 50x a stále poprvé s písní Somewhere Over the Rainbow), televizních pořadech a reklamních spotech.
 
Discografie
 
Studiová alba:
Ka 'Ano'i (1990)
Facing Future (1993)
E’ Ala‘ E (1995)
In Dis Life (1996)
 
Kompilace:
Iz in Concert: The Man and His Music (1998)
Alone in Iz World (2001)
Wonderful World (2007)
Over the Rainbow (2011)
 
Zdroj: Wikipedia