Grizzly z Aljašky - Ukulele Russ

03.10.2014 13:53

Viděli jste někdy hrát medvěda na ukulele? Že ne? Dámy a pánové, rád bych představil člověka, který bydlí se svou ženou ve Fairbanks v překrásné divočině Aljašky, kde bivakují v malé útulné chajdě. Bez tekoucí vody, za chajdou se mu tyčí kadibudka.

Medvědům hraje na ukulele, žije volně v přírodě a nemá rád vrány, které mu přes zimu krákají nad chatrčí. Říká si Ukulele Russ (vlastním jménem Russell Copelin) a jeho originální styl hraní na ukulele ovlivňují hudební styly jako je rock 'n' roll, funk, bluegrass či hip-hop. Zavřen ve své jak sám říká "maličké chajdě" přímo vynalezl styl "ukuleleing".

Nadšen, když se nad Aljaškou rozsvítí po dlouhé a kruté zimě sluníčko, zkomponuje impozantní skladbu pod názvem "Return of the Sun" (návrat Slunce).

Když mu zrovna na chatu neútočí hromy a blesky, vypálí další outdoorovou instrumentálku Break in the storm. No a když je naopak lapen ve svém brlohu, napíše skladbu Stuck in the Cabin.

Dále určitě stojí za zmínku cover starého hitu Low Rider kapely War, který zahraje se svým compañero Dr. Jonesem v garáži svého obydlí.

Spoluhraje také s kapelou Parks Highway Band ve složení ukulele, baskytara a bicí. Ukulele Russ rozhodně není muzikant, který slečnám bude stahovat kalhotky písněmi typu "Somewhere Over the Rainbow". Jede si svůj, dovolím si tvrdit, "fuck off system" styl a nebojí se žádných hudebních omezení. Prostě hraje, jak se na medvěda sluší, drsně, naturálně. Jeho hudba člověku vypálí hlubokou jizvu, kterou si já osobně rád často obnovuji.

Naprosto geniálním počinem Russe bylo nedávné vystoupení v New England show, kde představil novou skladbu City by the river. Pomocí looperu, ukulele a basového ukulele (U-bass Kala) sestavil jednočlennou kapelu (viz fotografie).

 

Website: www.ukuleleruss.com