Ukulele orchestras around the world

26.06.2014 14:24

Vždy mě zajímalo, kolik kapel na světě nese název Ukulele orchestra. Pokud víte o dalších ukulelových orchestrech, neváhejte mi poslat jejich název, popřípadě i info a ukázku.  mubuntur@gmail.com 

 

01. Ukulele Orchestra jako Brno: V netradičním podání hraje tato brněnská formace deseti různých druhů ukulelí, cajonu a baskytary skladby od Rolling Stones, Leonarda Cohena, Billa Haleyho, Ritchieho Valense, AC/DC, Boba Marleyho, Sex Pistols, Iggyho Popa, The Clash, Toma Jonese, Depeche Mode, Steppenwolf, The Doors ... a spousty dalších. Orchestr založil na konci roku 2010 René Senko, působící také v další fenomenální world-music kapele Čankišou. Skupinu tvoří věkově i hudebními zkušenostmi pestrá parta hráčů a příznivců tohoto nástroje. Základním impulsem pro vznik kapely byla inspirace knihou Toma Hodgkinsona Líný rodič. V ní autor, a současně propagátor ukulele, vyzdvihuje přednosti tohoto skladného nástroje a píše, že ukulele je nástroj pro každého a neměl by chybět v žádné domácnosti.

Po prvních vystoupeních na Vánoce 2010 se velmi rychle vytvořilo seskupení, pestré jak věkem, tak hudebními zkušenostmi, a postupně si vybudovalo osobitý přístup a také repertoár složený z coververzí známých hitů. Ty se snaží prezentovat s cílem zejména pobavit sebe i posluchače.

Od svého vzniku absolvovala kapela více než 100 veřejných vystoupení, od letních festivalů a vystoupení na náměstích přes klubové hraní nebo soukromé a firemní oslavy až po komornější akce v rámci představení Divadla Husa na provázku. Natočila tři CD coververzí, v roce 2012 CD "Živě z Brna/Live from Brno", 2013 CD "A Little Less Conversation" a v roce 2014 CD "Mad World".

Website: www.bandzone.cz/ukuleleorchestrajakobrno
Ukázka: Eye of the tiger (Survivor)

 

02. Ukulele Orchestra of Great Britain: Členové tohoto ve světě asi nejznámějšího orchestru z Velké Británie hrají na všechny typy ukulele, zpívají a dělají dobrou zábavu. Věří, že mohou interpretovat všechny žánry hudby. Jejich vystoupení jsou zábavná, virtuózní, obsahují prvky rokenrolu a směs hlasů. Žádné bicí, piána ani banja zde nenajdeme. Hrají skladby od Čajkovského, ale třeba i od Nirvany. Soubor vznikl v roce 1985 a postupem času získal velkou oblibu hlavně kvůli představením v televizních stanicích. Členy jsou: Dave Suich, Peter Brooke-Turner, Hester Goodman, George Hinchliffe, Richie Williams, Kitty Lux, Will Grove-White a Jonty Bankes.
Website: www.ukuleleorchestra.com
Ukázka: The Good, The Bad and The Ugly

 

03. The United Kingdom Ukulele Orchestra: Kapelu založil Peter Moss v roce 1998, který patřil 27 let k tvůrčímu týmu týdeníku satirického rozhlasového pořadu vysílaného na BBC s názvem "The News Huddlines". Satirická a komediální představení dávají svou charakteristickou podobu orchestru. Repertoár kapely sahá od klasických rockových písní přes pop a jazz. Orchestr se skládá z šesti až sedmi akustických ukulele hráčů a elektrického kontrabasu.
Website: www.ukulele-orchestra.co.uk
Ukázka: Bohemian Rhapsody (Queen)

 

04. Sleaford Ukulele Orchestra: Kapela vznikla na konci roku 2007 ve městě Sleaford (Lincolnshire, United Kingdom). Orchestr má v současné době jedenáct hráčů na různé druhy ukulele. Hraje jak moderní hudbu tak i jazz.

Website: www.sleafordukuleleorchestra.co.uk
Ukázka: Ring of fire (Johny Cash)

 

05. Rocky Mountain Ukulele Orchestra: Orchestr hráčů na ukulele z Denveru ve státě Colorado, který se schází každou neděli odpoledne a je přístupný všem ukulele nadšencům, bez rozdílů dovedností. Orchestr vítá jak nováčky tak zkušené hráče, kteří mohou být ostatním inspirací.
Website: www.ukuleleorchestra.org
Ukázka: Gilligan's Island Theme

 

06. Wellington International Ukulele Orchestra: Kapela z Wellingtonu (Nový Zéland), hraje ve složení 8-10 ukulelí a kontrabas. Orchestr vystupoval na festivalech jako jsou Womad New Zealand, Cuba Street Carnival, New Zealand International Comedy Festival, Big Day Out Auckland and arts festivals in Christchurch, Nelson, Tauranga and Taupo.
Website: https://www.ukulele.co.nz/
Ukázka: Short People (Randy Newman)

 

07. Trellebelle Ukelele Orchestra: Orchestr založil Gert Håkansson v roce 2006. Má za sebou řadu koncertních vystoupení, pouličních exhibicí i televizních show. Orchestr byl dvakrát pozván do rodného města The Beatles Liverpool, kde hráli v kostýmech, které mají Brouci na své osmé desce "Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band". Hrají převážně populární tvorbu 60. - 70. let.

Website: www.trellebelleukuleleorchestra.se
Ukázka: Tunna skivor (Siw Malmkvist)

 

08. Malibu Ukulele Orchestra: Orchestr působící v Malibu, stát California/USA. Skupina se schází v 18:30 přibližně každé druhé a čtvrté středy v měsíci na patře Malibu potápěčů na 21231 Pacific Coast Highway v Malibu.
Website: www.facebook.com a článek o skupině
Ukázka: While my gently guitar weeps

 

09. Ukulele Turin Orchestra: Pirátský ukulelový orchestr z italského města Turín hraje klasický rock, pop, soundtracky. Orchestr vznikl na konci léta 2013.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Finardi palco aperto

 

10. West Cork Ukulele Orchestra: Desetičlenný orchestr z irského města Clonakilty hraje převážně světové popové a rockové pecky.

Website: www.westcorkuke.net
Ukázka: Ra Ra Rasputin (Boney M)

 

11. Ukulele Orchestra of Hackspace: Seskupení odstartovalo svou činnost v únoru 2013. Schází se každé pondělí od 19. do 21. hodiny.
Website: www.nottinghack.org.uk
Ukázka: Audiotrack

 

12. Durham Ukulele Orchestra: Orchestr vznikl v roce 2007 z jam sessionů (housle, kytara a ukulele). Kapela hraje repoertoár, který se pohybuje od jazzových standardů, přes popové písně až po art rock klasiky jako Psycho Killer (Talking Heads).
Website: www.durhamukuleleorchestra.com 
Ukázka: Psycho Killer (Talking Heads)

 

13. Rochester Ukulele Orchestra: Dvacetičlenný orchestr je odnoží Ukulele Support Group z Rochester/New York. Hraje vše od lidové, popové a rockové hudby.
Website: www.facebook.com
Ukázka: I've Just Seen a Face (The Beatles)

 

15. Ecole Dufferin Ukulele Orchestra
Ukázka:  Rozhovor  (TV)

 

16. Colliers Wood International Ukulele Orchestra: Orchestr založil v roce 2009 Derek Lomas. Hraje převážně písně jako jsou Five Foot Two, Eyes of Blue (1925), ale i také Billie Jean, Masquenada a Just Can’t Get Enough.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Billie Jean (Michael Jackson)

 

17. Otley Ukulele Orchestra: Orchestr, který se od května 2012 pravidelně schází v The Woolpack Music and Arts Studios, 14 Bondgate, Otley, LS21

Website: www.otleyukuleleorchestra.wordpress.com
Ukázka: I'm A Believer (The Monkees)

 

18. Philadelphia Ukulele Orchestra: Dvanáctičlenný orchestr z Filadelfie/Pensylvánie. Členové: Vivian Vapors, Mortimer LaGrippe, Horace Dropsy, Cecil St. Vitas, Sophinisba d’Chilblains, Wendell Savoy, Raymond Davenport, Elmer Moxie, Dudley Liniment, Hubert Clarence Lindencroft, Alphonse (A.J.) Carbuncle, Robert Quinine.

Website: www.phillyuke.com
Ukázka: Me and My Gal (Dean Martin)

 

19. Tanguy Ukulele Orchestra: Kapela se specializuje převážně na hraní hudby z videoher :-)
Website: www.miniclash.com
Ukázka: Legend of Zelda

 

20. Green Parrot Ukulele Orchestra: Parta hudebníků, co se schází v baru Green Parrot, pořádají různé hudební párty. Na jejich webové stránce najdete i online přenosy z akcí (webcam)
Website: www.greenparrot.com
Ukázka: Diamonds on The Soles of Her Shoes (Paul Simon)

 

21. Coconut Ukulele Orchestra: Orchestr se schází v Coconuts Bar a Grille on Big Pine Key jednou za měsíc, buď 1. nebo 2. středu v měsíci.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Ukulele Night At Coconuts

 

22. Windermere Ukulele Orchestra: Studentský ukulelový orchestr fungující jako program po škole.
Website: www.windermereukuleleorchestra.blogspot.cz

 

23. Wirral Ukulele Orchestra: Dvacetitříčlenný orchestr založil v lednu 2011 Jon Bloor. Kapela hraje převážně převzaté písně od ACDC, Abba, The Lumineers, Fleet Foxes, The Clash, The Zutons, KT Tunstall, Buggles, The Fab Four, Johnny Cash, Chuck Berry, George Formby a spousty dalších.

Website: www.www.facebook.com
Ukázka: Rawhide (Blues Brothers)

 

24. Liverpool Ukulele Orchestra
Ukázka: Hey Jude (The Beatles)

 

25. Ukulele Orchestra of the Western Hemisphere: Jedenáctičlenný orchestr vznikl v roce 2010 ve městě Silver Lake/California.

Website: www.facebook.com
Ukázka: Creep (Radiohead)

 

26. Hurleyville Ukulele Orchestra: Orchestr, který působí v Hurleyville/New York. 

Website: www.hurleyvilleny.com

 

27. Ukulele Orchestra of Spalding: Původně osmnáctičlenný orchestr vznikl v září roku 2008. Působí ve městech Boston a Peterborough ve východní Anglii. V průběhu posledních šesti let se orchestr rozšiřoval, takže v současné době má padesát členů ve věku mezi 13 a 80 roky. Na repertoáru má více jak dvěstě skladeb. Orchestr vydělává ročně 2000 liber pro místní charity, to vše od publika a z darů. Kapela nechce vybírat peníze za účelem koncertního provedení, ale pro dobročinné účely.

website: www.ukuleleorchestraofspalding.co.uk
ukázka: Bring Me Sunshine (text - Sylvia Dee, hudba - Arthur Kent)

 

28. Whole Earth Nuclear Ukulele Orchestra
Ukázka: Not Fade Away (Buddy Holly)

 

29. Russell Ukulele Orchestra: Sedmnáctičlenný orchestr, působící v malém městečku Russell na Novém Zélandě, vznikl v roce 2010. Orchestr hraje širokou škálu populárních melodií od Billy Holliday, Santana, The Rolling Stones, The Shadows, Gerry Rafferty, Piaf, Django Reinhardt, Elvis, Van Morrison, Amy Winehouse a spousty dalších. 
Website: www.russellukuleleorchestra.weebly.com
Ukázka: Paihia Jazz & Blues

 

30. North Eugene High School Ukulele Orchestra: Studentský ukulelový orchestr z Eugene/Oregon.
Ukázka: První album

 

31. Ukulele Orchestra Of Sweden: Švédský ukulelový orchestr.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Whiskey in the Jar (Irská lidová píseň)

 

32. Baines Ukulele Orchestra:

Website: Project Ukulele orchestra
Ukázka: I Will Survive (Gloria Gaynor)

 

33. Ladies Auxiliary Ukulele Orchestra: Dámský orchestr, označující se za "eklektický", je z města Berkshire County ve státě Massachusetts/USA.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Reverbnation

 

34. Ukulele Orchestra of Zurich: Švýcarský ukulelový orchestr z Curychu. Členové: Benji Rosen, Venla Aho, Alex Svensson, Abi Waddington, Emma W. Brown, Fabian de Vos, Sangeetha Maxwell, James Overton, Jessie Luedi, Axel Nilsson, Will Lawrence, Katie Brown.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Hey ya (Outkast)

 

35. Pica Pica Ukulele Orchestra: Korejský ukulelový orchestr.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Hotel California (Eagles)

 

36. Raunds Ukulele Orchestra: Skupina přátel, která se schází jednou za čtrnáct dní ve městě Wellingborough/Velká Británie, aby si zahráli na ukulele.

Website: www.sites.google.com
Ukázka: Raunds Ukulele

 

37. FAHS Ukulele Orchestra:
Ukázka: Hotel California (Eagles)

 

38. Ukulele Orchestra of Great Brooklyn: Energický orchestr z Brooklynu/New York
Website: www.i03830.wix.com/greatuke
Ukázka: Wrecking Ball (Miley Cyrus)

 

39. Queenstown Ukulele Orchestra
Website: www.facebook.com
Ukázka: Long Train (Doobie Brothers)

 

40. New England Ukulele Orchestra
Ukázka: Moonage Daydream (David Bowie)

 

41. Endow County Ukulele Orchestra: Orchestr se věnuje od září 2009 popu, rocku, hip-hopu, ale i alternativní a filmové hudbě.
Website: www.ukulele-orchestra.de
Ukázka: Satellite

 

42. Sinfonico Honolulu: Ukulele Orchestra: Unikátní ukulelový orchestr složený ze sedmi ukulelí a elektroakustické baskytary, působí v italském Livornu v Toskánsku. Lídrem kapely je Steve Sperguenzie. Všichni členové jsou talentovaní muzikanti tvořící originální a zábavný zvuk. Jejich repertoár je složený převážně z britské a americké rockové hudby jako Rolling Stones, The Cure, Lou Reed, Supergrass, ale i Beach Boys či George Michael. Hrají však také italské pecky.

Website: www.sinfonicohonolulu.it

Ukázka: Shiny Happy People (R.E.M.)

 

43. The Konficamp Ukulele Orchestra
Ukázka: Youtube mix

 

44. TGS Ukulele Orchestra:
Website: www.facebook.com
Ukázka: Lady Gaga Tribute

 

45. Korea Ukulele Orchestra:
Ukázka: Crazy G - orchestral version (Jake Shimabukuro)

 

46. Ukulele Orchestra of Reno County:
Ukázka: Canon in C Major

 

47. Richmond Ukulele Orchestra: Britský ukulelový orchestr z města Richmond hraje písně od punku, rocku, popu, ale i filmové trháky.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Beer

 

48. Ukulele Orchestra of First Congregational Church:
Website: www.fremonttribune.com

 

49. Orquestra Característica Madeirense: Madeirský ukulelový orchestr, který hrál kolem roku 1890.
Website: www.ukulelia.com

 

50. Ukulele Orchestra of Japan: Japonský orchestr, který měl první koncert v říjnu 2009, má (k lednu 2014) 39 členů. Hrají jazzové klasiky i populární písně z celého světa. Hrají také hawajskou lidovou tvorbu. Cílem orchestru je mít sto členů!

Website: www.uoj.jp
Ukázka: Ukulele Picnic 2010

 

51. Orkes Ukulele Indonesia: Spolek sdružující amatérské ukulelisty z Jakarty (Indonésie) a z australského města Canberra.
Website: www.facebook.com
Ukázka: Misirlou (Pulp Fiction)

 

52. Northern Rivers Uke Orchestra: Australský orchestr. který se schází ve městě Bangalow a Mullumbimby, hraje country hudbu.
Website: www.ukeorchestra.com
Ukázka: Bicycle Crash

 

53. Mr. Hewitt's Middle School Ukulele Orchestra: Učitel matematiky na střední škole v Erwinu (Severní Carolina/USA) Dylan Hewitt učí své studenty na ukulele. Jak sám tvrdí, jeho žáci koukají akorát do svých telefonů, tak jim nabízí změnu ve formě školního projektu, na který potřeboval 1500 $ pro nákup deseti ukulelí.
Website: www.www.kickstarter.com
Ukázka: Teacher's Ukulele Fundraiser Takes Off

 

54. The Ukulele Funhouse Orchestra: Britský osmnáctičlenný orchestr spojuje hudbu a komedii. V obsazení šestnácti ukulelí, baskytary a bicích hraje světové populární písně.
Website: www.ukulelefunhouseorchestra.co.uk
Ukázka: Sloop John B (Beach Boys)

 

55. Ukulele Orchestra of Amsterdam: Volné sdružení amatérských ukulelistů z nizozemského hlavního města.
Website: www.facebook.com
Ukázka: UOA in Vondelpark

 

56. River City Ukulele Orchestra: Kalifornský ukulelový orchestr z města Roseville hraje světové populární hity.
Website: www.thestrumshop.com
Ukázka: Promote video

 

57. Talilele Ukulele Orchestra: Dvacetisedmičlenný japonský orchestr z města Kobe (hlavní město Hyōgo Prefecture) je složený z ukulelí, cigar box ukulelí a mandolín hraje světové pop a rockové hity. Orchestr vznikl v listopadu v roce 2006.

Website: www.myspace.com/talilele
Ukázka: The Game Of Love (Santana)

 

58. Ukulele Light Orchestra: Malý orchestr čtyř přátel se schází doma, aby si pro radost zahráli. Nyní jezdí i po klubech a festivalech (The Prince of Wales, The Railway Club and Holt Music Festival).
Website: www.ukulelelightorchestra.co.uk
Ukázka: Disney Medley

 

59. Seaside Ukulele Orchestra: Dvacetičlenný orchestr z australského města Batemans Bay hrají světové populární písně. Hráči používají ukulele a banjo-ukulele.
Webstite: www.theseasideukuleleorchestra.blogspot.cz

 

60. Ukulele Orchestra of Great Bitton: Sedmičlenný britský orchestr z vesnice Bitton (South Gloucestershire).
Website: www.facebook.com
Ukázka: Lonesome

 

61. Scottish Ukulele Orchestra: Orchestr ze skotského města Glasgow hraje převážně na skotskou muziku.
Website: www.glasgowfiddle.org.uk
Ukázka: The Dark Island

 

62. The Royal Ukulele Pirate Orchestra: Pirátský ukulelový orchestr z Itálie hrající světové hity populární hudby.
Website: Facebook
Ukázka: Ring of Fire (Johny Cash)