Ukulele beatboxer James Hill

20.11.2016 15:14

Kanaďan James Hill (nar. 1980) vyrostl třitisíce mil východně od Honolulu ve městě Langley (Britská Kolumbie). Ve škole byla výuka ukulele povinná už od roku 1970. Hra na ukulele jej natolik zaujala, že je z něj dnes jak vynikající interpret, tak i inspirující pedagog. James v současné době žije se svou manželkou (vzali se v září 2013) vynikající violoncellistkou Anne Janelle v Novém Skotsku (Kanada).

James při svých cestách po světě koncertoval mimo jiné roku 2009 v Kennedy Center (Washington DC) a také na 40. Ukulele festivalu na Havaji. V létě 2016 také zavítal na Český ukulelový festival v Úněticích u Prahy.

James od základu změnil všechna pravidla, která z ukulele dříve dělala jen nástroj podivínů. Coby zpěvák, skladatel, hudební pedagog a virtuózní hráč má James Hill jasně vytčený cíl. Jeho mise sahá daleko za koncertní pódia – do domácností, školních tříd a zájmových skupin po celém světě. Hill si vysnil způsob, jak rozšířit používání nástroje, a proto se v roce 2008 spolupodílel na vytvoření programu "Ukulele do tříd" ("Ukulele in the Classroom"). James hraje převážně na ukulele z dílny Mike DaSilva.

Famozní ukázkou jeho ukulelových dovedností je např. zpracování Woodoo Child Jimiho Hendrixe, Billie Jean Michaela Jacksona či Kashmir skupiny Led Zeppelin.

Zpěvák, písničkář a ukulelový virtuoz, James Hill ovládl nespočet koncertních pódií, hudebních komunit, školních tříd, ale i domácích koncertů po celém světě.

 

Diskografie:

Playing it Like it Isn't (2002)
On the Other Hand (2003)
Fantasy For Ukulele (exclusively released in Japan) (2005)
A Flying Leap – Borealis Recording (13 June 2006)
True Love Don't Weep (collaboration with Anne Davison) – Linus Entertainment – (11 August 2009) 2009 Canadian Folk Music Awards Traditional Album of the Year
Man with a Love Song – Borealis Recording (11 October 2011)
The Old Silo – Borealis Recording (16 September 2014)

 

James Hill (born 1980) is a classically trained Canadian musician who has focused on the ukulele, both as his primary instrument and as a method of music instruction for school children. He earned a Bachelor of Music degree from the University of British Columbia.

 

Zdroj: Wikipedia
          ukulelefestival.cz

          jameshillmusic.com